Biuppdatering från Borlunda Bigård – Maj-Juni 2023

Hej,

Här kommer mera nyheter från bigården.
Förra mailet så hade Maj månad startat och den månaden var spännande.
Vi fick så mycket sol och värme att allt bara exploderade. Det poppade upp blommor överallt på en gång och alla träd växlade till sin sommarskrud.
För binas räkning betydde det full fart på äggläggning och tom de svaga samhällena växte fort.
Visst är det underbart med sol och värme, men vi behöver regn för att det ska bli nektar i blommorna.
Efter flera veckor med tokhöga temperaturer så var det så torrt i markerna att de flesta bönderna jag pratade med var lika oroliga som 2018.
Rapsen ger inte så mycket nektar och det i sin tur betyder lite mat för bina och lite honung för oss att skörda. En annan baksida är att klöver startar blomma tidigare och slår ut nästan direkt i full blom.
Så efter sista rapsblomman var det snabba bud för att få hem rapshonungen och sätta på nya skattlådor till klövern som redan blommade.
Vi hade en planerad semestervecka mitt i rapsen just för att det är en ”lugn” vecka för biodlaren, MEN, detta året ringde mobilen oavbrutet.
Massor av svärmar som behövde hanteras.

Mycket svärmar är också en följd av sol och värme i kombination med mindre erfarna biodlare som kanske inte hunnit förbereda för den explosion av nya bin i dessa tider.
En drottning som känner av de fina vädret kan lägga upp till 2000 ägg om dagen och dessa kommer ju att bli 2000 nya bin, varje dag, efter bara 21 dagar.
Jag försöker ta vara på alla de svärmar som vi får in, i naturen så är våra honungsbin kanske överlevande i ett år, i underhållna kupor kan de överleva i flera år.
På biodlarna.se finns en bra sammanställning över honungsbiet och dess utveckling från ägg till bi, samt de olika bin som bor i våra kuporna.
https://www.biodlarna.se/bin-och-biodling/fakta-om-biodling/binas-biologi/

En del av biodlingen är att se till att bina mår bra och är friska, det innebär bla att jag följer de rapporter som jordbruksverket ger ut angående de olika smittspridande sjukdomarna. I år så är huvuddelen av våra bigårdar ”utom fara” men den bigård som råkat hamna i ett skyddsområde betyder att varje besök där måste all utrustning som används endast användas där och jag måste byta om särskilt vid besök i dessa bigårdar. Så där går mycket tid åt att säkerställa att vi inte råkar sprida något vidare.

En ny gård innebär en del nya arbetsuppgifter men nya honungslokalen är i varje fall provisoriskt fixad så vi kan hantera honungen. Men jag tror att efter en säsong så hittar jag nya vägar (igen).

Bina
Med lite erfarenhet och förmodligen mycket tur så har inga av våra samhälle svärmat i år så de har växt sig enorma och är förmodligen som störst nu.
Det föds mellan 1500-2000 nya bin varje dag fortfarande och det låter (och är) mycket, men det är oxå många av arbetsbina som dör varje dag, så under Juli månad är samhället som störst och hamnar i jämvikt.
En del av sättet vi hanterar produktionssamhällen är att begränsa antalet bin, vi vill ha många bin som kan samla honung, men inte så många att det blir för trångt i kuporna.
Därför gör vi avläggare på de största samhällena och de drottningar som är bäst försöker vi använda som grund för de nya samhällena som nästa år ska bli produktionssamhällen.
I år så kommer vi köpa in nya drottningar från helt separata linjer för att föryngra och förhindra för hög inavelsgrad. De nya drottningarna kommer att få driva upp avläggarna samt ersätta de av våra drottningar som faller för ålderssträcket i år.

Framöver
Under juli och augusti så låter vi främst bina hämta nektar från klöver men i år så har vi även utökat till en bigård i skogen. Vi har ju faktiskt flyttat till centrala Skåne och bor mitt i skogen. Så tanken är att se om och hur mycket honung vi kan plocka från dem för att se på en ny honungssmak.
Annars är det nu att ta hand om den honung de samlat under vårblommning och raps. Men vi kommer lämna mer honung kvar i kuporna än normalt för att de inte ska svälta mellan blomningar eller det blir torka.
Fast just nu har det regnat i tre dagar i sträck, så det kan ändra sig till klöverskattningen, vi får se då hur läget är.
Men det är många honungslådor som skall skiftas och läggas på inför sommar/hösten.

Till nästa gång, hoppas jag att alla får en underbar sommar och semester när och om den infaller nu.

Du hittar mer om Borlunda Bigård på facebook, https://www.facebook.com/borlundabigard och om du inte redan har gillat sidan, så klicka in där.

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC1wjPXo5mPmQEnTNEFE-UKg

Instagram: https://www.instagram.com/borlundabi

Borlunda Bigård
Ola Dahlbäck