raps

Biuppdatering från Borlunda Bigård – Jan-April 2023

Hej,

Välkommen till ett nytt biår med oss.
Under vintern är det inte mycket aktivitet i bigårdarna, varken från mig eller bland bina.
Bina sitter stilla i klot och håller värmen och äter långsamt genom vinterfodret. I vinter fick de behålla lite mera av sin egen honung som extra vintergotte.

Det var en spännande vår i år där solen sken på dagarna och vi hade många nätter med frost.
I mars kollade vi av hur våra bin mådde försiktigt genom att se ner i kuporna genom täckplasten bara.
April bjöd dock på många överraskningar, 15 grader några dagar och sen slog det om till minusgrader.
Det lurar bina rejält, problemet med en sådan vår är att de börjar bli aktiva innan samhället är tillräckligt starkt och när kylen kommer så finns stor risk att de fryser ihjäl.

Men i April förbereddes mycket av sommarens aktiviteter och att bara hitta runt på nya gården är lite av en utmaning, sen helt plötsligt var den här, VÅREN.
Det blev såå varmt direkt och då blir det bråda dagar, en riktig vårgenomgång av alla bisamhällen.
Alla ramar skall inspekteras, alla bottnar skall rensas och göras rena och vi räknar alla bina och ser hur många som överlevt vintern. Tyvärr var det som jag misstänkte med den växlande temperaturen, det var många som hade startat för tidigt och frusit ihjäl. Det är tyvärr sånt som händer och svårt att förutse.
Nu har vi samlat in alla gamla samhällen och de skall göras rena, vax ska smältas ur och sedan skall de kuporna sättas ihop för de nya avläggarna som vi planerar att göra efter rapsen.

Efter som vi hunnit ganska långt in i Maj redan så blir det lite information och de senaste veckorna oxå.
På 3 dagar i början av maj gick vi från inga löv på träden, inga blommor på fälten, till grönskirande skogar och gula vajande rapsfält. Biodlarpaniken sätter in, vad har jag missat, vad har jag inte hunnit med och måste göras.

De bin som skall jobba på pollineringsuppdrag står nu på raps och hämtar flitigt in nekar och pollen. Vi lägger på skattlådor varje vecka och kollar så inga samhällen visar på svärmning.
Men Maj är en svärmmånad, så jag har varit ute på flera svärmuppdrag redan och när telefonen ringer så är det bara att packa bilen och köra.

Bina
Alla de överlevande samhällena har vuxit till sig och drottningen  lägger maximalt med ägg, så de växer fortfarande.
Just nu har de full fokus på att samla så mycket som de kan för att kunna föda upp alla nya bin som drottningen producerar.

Framöver
När rapsen går mot slutet av blomning så ska vi göra avläggare på de bästa samhällena och sedan blir det flytt till klöver och i år även till nya vinterbigårdar i skogen.
På gården skall mycket av den nya lokalen fixas och förberedas för slungning av rapshonungen.

Det var problem med andelscertifikat filerna som skall vara fixat nu, men om någon fortfarande får upp fel år så bara lägg ett mail så ska jag skicka det separat.
Nu när alla bin har fullt upp så passar vi på att ta en kortsemester på Korfu och yngsta dottern sköter gården en vecka.

Till nästa gång, önskar jag alla en supertrevlig vår.

Du hittar mer om Borlunda Bigård på facebook, https://www.facebook.com/borlundabigard och om du inte redan har gillat sidan, så klicka in där.

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC1wjPXo5mPmQEnTNEFE-UKg

Instagram: https://www.instagram.com/borlundabi

Borlunda Bigård
Ola Dahlbäck