Andelsinfo September -20

Biuppdatering från Borlunda Bigård

Hej,

här kommer andelsuppdatering för Oktober månad.

Från intensiva veckor till nästan stiltje, senaste månaden har det blivit mycket arbete på underhåll av maskiner och redskap.
Hunnit snickra lite lådor och tillbehör och även målat en del.

Bina


Fina dagar så flygs det fortfarande en del, men det märks att aktiviteten dragit ner. Denna tiden är de betydligt aggressivare och beskyddande av sina kupor och den mat de sparat till vintern.
Tyvärr förekommer en del röveri nu oxå, där mindre starka samhällen drabbas.

Oktober


Det mesta arbete i bigårdarna under oktober har varit att se till att de fått tillräckligt med vinterfoder.
Har även passat på att behandla mot parasiter (varroa), det är en del av de förebyggande åtgärder man gör för att våra små systrar skall hålla sig friska.

Förutom bigårdsbesöken så är mycket av arbetet nu att sila honung, röra den till en mjuk konsistens och sedan etikettera och fylla burkar.
Men det som görs nu, är faktiskt början på nästa års säsong, se till att bina har så bra förutsättningar de kan för att överleva vintern och komma i gång ordentligt på våren.

All andelshonung är nu i burkar och kan hämtas. Inte så mycket klöver som jag hade hoppats men ändå bra med tanke på den värmebölja vi hade under klöverblomningen.

Framöver


Nu blir det mest utlämning av andelshonungen, men har några bigårdar kvar att behandla och sedan kommer det ske en tillsyn till innan de får vara i fred över vintern.
Ska försöka hitta bättre sätt att övervaka bigårdar för tyvärr så finner vissa personer det ”roligt” att slå sönder kupor och våra bin dör.

Under kalla vinterdagar så kommer den andra behandling ske mot parasiter, men då blåser vi in behandlingen som rök i kupan för att inte behöva störa dem för mycket.

Honung
Ni är så välkomna så att nu komma ut och hämta honung på Borlunda Bigård.


Jag jobbar hemifrån så det går bra i princip när som i år, men gärna mellan 09.00 och 18.00 på vardagar. Det går att komma förbi på helger oxå men risken är större att jag är ute då.
SMSa på 070-6228415 för att vara säker på att jag är på plats, adressen är Borlunda 1003 (kolla google maps).
Ta gärna med något att ta burkarna i, det är inte alltid så att kartongerna räcker.

Jag kan även ställa fram andelar om tider inte passar men vill gärna inte att de står framme mer än en dag, så ett mess på morgonen så fixar jag under dagen.

Det finns även några nya andelar färdiga i webshoppen inför 2021, har bara lagt upp de starkaste samhällena där nu men fyller på efterhand jag kollar genom dem. Sen kommer det efter vårgenomgången kompletteras vid behov.

Vill passa på och tacka för en trevlig och bra säsong och är så glad att ni valt andelar hos oss och ser fram emot nästa år redan nu.

Till nästa gång, ha en fantastisk höst och njut av de vackra färgerna!

Du hittar mer om Borlunda Bigård på facebook, https://www.facebook.com/borlundabigard och om du inte redan har gillat sidan, så klicka in där.

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC1wjPXo5mPmQEnTNEFE-UKg

Instagram: https://www.instagram.com/borlundabi

Borlunda Bigård

Ola Dahlbäck

Borlunda Bigård – Utmärkt Skånsk Honung