Biuppdatering från Borlunda Bigård – Juli-Aug 2023
Hej,
Snart är denna säsong över och vi börjar med nästa års förberedelser.
Men nu ser jag på mängden honung hur mycket vädret påverkar. Under Juli månad så hade vi förmodligen sommarens blötaste månad med regn i princip varje dag. Det blev en konstig vändning från Juni som var torr och varm. För rapsen del så innebar det att vi fick in mindre honung än beräknat, men den är nu slungad och burkad så nu står den till sig i väntan på upphämtning. Under Augusti gjorde vi fler kontroller än normalt för att se utvecklingen och tyvärr var den negativ, bina förbrukade mer än vad de hann med att dra in. Så jag var ute och stödfodrade de kupor som endast hade klöver att dra på. Lite bättre gick det för de kupor som stod vid blandade fält eller i skogen. Men fick inse att det var lika bra att avsluta året och hämta hem alla skatt lådor och på börja allmän stödfodring. Tråkigt men om våra bin ska ha en chans att överleva till nästa år så måste foder in i kuporna. Det visade sig vara ett bra beslut för de drog snabbt ner foder och drottningen återstartade äggläggning så vinterbin kan födas upp i tid.
Att vi lämnade mer honung kvar för våra bin i kuporna var så här i efterhand ett bra beslut då inflödet varit dåligt.
Ett litet äss i rockärmen är att jag satte upp nya bigårdar i skogarna runt vår nya gård och de har lyckats bättre så kommer att försöka få ut en honung från dem som komplement till vår normala klöverhonung.
Har inte räknat ut alla andelar utan det kommer en update till när jag fått det sista i burkar.
Den föryngring jag genomförde i år med drottningar från andra linjer har inneburit att vi har 60st nya samhällen med bra gener som kommer vara redo för nästa års pollineringsuppdrag, så det är något att se fram emot.
Bina
Normalt så är det under Augusti månad som vinterbin föds upp som ska ta hand om samhället när det är som kallast, nu hoppas jag att stödfodringen under Augusti och septembers invintring räcker till för att drottningarna ska göra sin del.
Det är full aktivitet i kuporna med denna förberedelse nu och de är lite kinkiga när man tittar till dem, funkar inte jättebra med t-shirt längre utan det är hel bidräkt på som gäller.
Några av de minsta (svagaste) samhällena har slagits samman med de större så de kan överleva vintern och de sammanslagningarna ser ut att fungerat bra.
Framöver
Nu är det bara arbete kvar på gården, de skattlådor som vi hämtat skall slungas och så kommer slutresultatet under september.
Under september skall även alla samhällen invintras och vi passar på att behandla de samhällen som behöver. Det vi då tittar efter är varroa, de parasiter som ev det finns för mycket av.
Sen skall all utrustning gås genom, gamla ramar skall smältas av och tvättas, när det sen är rent så lagerställer vi dem i väntan på nästa års varma vårdagar.
Till nästa mail, hoppas jag kunna presentera hela årets skörd och tider för upphämtning. Tills dess, ha underbara höstdagar.
Du hittar mer om Borlunda Bigård på facebook, https://www.facebook.com/borlundabigard och om du inte redan har gillat sidan, så klicka in där.
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC1wjPXo5mPmQEnTNEFE-UKg
Instagram: https://www.instagram.com/borlundabi
Borlunda Bigård
Ola Dahlbäck