Andelsinfo Maj/Juni -20

Biuppdatering från Borlunda Bigård

Hej,

här kommer andelsuppdatering för Maj och Juni månad.

Det blev en intensiv period och här kommer 2 månaders sammanställning över vad som hänt i bigården.
Från April där solen kom fram fortsatte Maj för oss i högsommarvärme.
Rapsen var snabbare än bisamhällena och våra bin var inte riktigt i takt.

Bina
Med det fina vädret från April så fanns det gott om mat för bina under Maj och med rapsen i full blom så drog de in så mycket de bara kunde. Drottningarna la ägg överallt och samhällena växte så mycket de bara kunde.
Eftersom rapsen var tidig så fick jag lägga ut lite extra mat till dem när rapsen var över så de har tillgång till foder hela tiden utan uppehåll. Men vi har fina starka och friska samhällen som alla verkar må bra.

Maj
Om det var svårt att hinna med under April månad så blev Maj om möjligt ännu tajtare. Kontorsdelen av bigården läggs nästan helt på is under denna tiden då jag kommer hem till gården vid 21-22 på kvällarna för att passa på när det är ljust och varmt ute.

Förutom 10dagarskontroller av samtliga bikupor så har jag under maj kört ut massor av skattlådor. Från April så exploderade nästan alla samhällena så det blev extra många avläggare gjorda. Med extra många avläggare så fick jag ställa mig i snickeriet och bygga fler kupor. Så mycket extra, men glädjande, arbete. Förutom bikupearbetet så röjer jag oxå nu i befintliga bigårdar och letar upp och ställer i ordning nya bigårdar. Så motorsåg, röjsåg och släp följer nästan med hela tiden.

Juni
Det fina vädret höll i sig och det har varit underbart att få jobba ute.
Kom över nya begagnade släp, så har svetsat ihopa nya chassien för mobila bigårdar och en av vagnarna kom till användning direkt.
Rapsen blommade över och som vanligt förvånar mig våra små bin, trots att kupor står nästan bredvid varandra vid samma fält så kan de dra in så väldigt olika. På vagnen med andelsbikuporna var de ganska jämna i nektar flödet in.
Avläggarna som gjordes i Maj fick drottningar. I år har det inte funnits tid för drottningodling utan jag köpte in nya drottningar från en uppfödare.
När rapsen var klar så hämtade jag in honung från alla bikupor som stod på raps.
Sedan var det flytt av bikupor till klöverfält. Andelskuporna har rullat in till ett rödklöverfält med många andra och några fick åka till vitklöverfält med alla avläggare.

Sen har det blivit många timmar med att slunga, röra och burka honung. Rapshonungen från andelskuporna luktar och smakar fantastiskt. All andelshonung är i burkar men inte uppdelad än.

Framöver
Under Juli så ska jag fortsätta slunga och burka honung från de andra bigårdarna. Det är oxå några bikupor kvar att flytta till klöver. Jag ska även försöka klämma in en veckas cykelsemester på västkusten.
Men jag hoppas att rapshonungen på burk ska bli klar att hämta så snart som möjligt. Det kommer ut ett separat honungs-hämtar-mail om det.
Annars kommer Juli mest att bestå av att kolla till bikoporna och sätta på skattlådor vid behov. Förhoppningsvis kommer det bli bättre väder igen och klöver blommar till Augusti.

Så, till nästa gång, ha en fantastisk sommar!

Du hittar mer om Borlunda Bigård på facebook, https://www.facebook.com/borlundabigard och om du inte redan har gillat sidan, så klicka in där.

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC1wjPXo5mPmQEnTNEFE-UKg

Instagram: https://www.instagram.com/borlundabi

Borlunda Bigård
Ola Dahlbäck

Borlunda Bigård – Utmärkt Skånsk Honung