raps

Andelsinfo April -20

Biuppdatering från Borlunda Bigård

Hej,

här kommer andelsuppdatering för April månad.

Precis som i Mars så blev vädret överraskande i April, kalla nätter och soliga varma dagar. Helt plötsligt gick det från normaltakt i biodlingen till 110%s fart där naturen tyckte att det var dags att blomma för fullt.

Bina
Från Mars månad så fanns det både foder och stödfoder kvar även under större delen av April för de bisamhällen som behövde. Många började dra in ordentligt med både pollen och nektar där det fanns.
De samhälle som var för svaga (få bi) klarade inte de nätter med låga temperaturer utan dog. Det är alltid tråkigt när det händer och svårt att göra något åt så tidigt på året.

April
Denna månaden satte verkligen allting full fart och svårt att hinna med icke-bigårdsarbete, så kontorsdelen hamnar lite efter i de perioderna.
Solen och värmen kom med stormsteg och det märktes direkt i bikuporna. Full aktivitet på insamlade och äggläggning. Det gjorde att kontroller av samhälle och städning fick gå undan.
Sedan gjorde värmen att allt började blomma samtidigt, framför allt våra rapsfält här omkring slog ut i blom väldigt tidigt. Det är nästan 2-3 veckor tidigare än normalt, så våra bisamhälle var inte riktigt optimalt stora för uppdraget men vi har kört ut många samhällen på rapspollinering.
Det är även skattlådor som åkt på och bina har redan börjat dra in nektar dem.

Fler filmer har det blivit och de hittar du på vår youtube kanal. Glöm inte klicka på prenumerera så du får besked om när nästa film finns tillgänglig.
Har du förslag på något du vill se eller som jag ska ta med i nästa film så lägg en kommentar under en film.

Framöver
Maj månad hoppas jag blir solig och varm på dagarna med regn på nätterna så nektar finns tillgängligt.
Eftersom rapsen var supertidig i år så kanske den har blommat klart redan under Maj och då blir det till att flytta till andra grödor för bina att mumsa på.
Annars är Maj månad normalt en ”avläggarmånad”, där vi försöker göra i ordning de nya bisamhällena som ska ut i produktion nästa år.

Så, till nästa gång, ha en fantastisk vår.

Du hittar mer om Borlunda Bigård på facebook, https://www.facebook.com/borlundabigard och om du inte redan har gillat sidan, så klicka in där.

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC1wjPXo5mPmQEnTNEFE-UKg

Instagram: https://www.instagram.com/borlundabi

Borlunda Bigård
Ola Dahlbäck

Borlunda Bigård – Utmärkt Skånsk Honung