Andelsinfo SEPT -17

Biuppdatering från Borlunda Bigård – sept

 

Hej,
här kommer September uppdateringen om läget i bikuporna just nu.

Jag skrev förra månaden att ”det har varit och är en spännande sommar i Skåne.”
Nåväl, de 3 senaste veckor har verkligen varit ”spännande”, det har regnat otroliga mängder och vi har spenderat mer tid under tak, väntandes på att överhuvudtaget kunna åka ut i bigårdarna.
Förseningen nu är mer än 6 veckor mot ett normalt år.

Jag har inte tidigare behövt använda bärgningshjälp, men jag har nu ett klippkort hos mina grannar och det finns en vadslagning i byn om var och när jag kör fast nästa gång.
Värst var nog när jag kom hem en kväll och fann en av mina bilar under vatten, ån hade svämmat över så mycket att min normala parkeringsplats var 50cm vatten och bilen sjönk sakta ner i gräsmattan.

Det tråkiga vädret har påverkat många runt om och flera av våra kontakter inom lantbruket har nu berättat att de inte ens har kunnat tröska klövern utan får plöja ner den bara.

Jag tog en svampplockar helg denna helgen och blev förvånad över hur fint vädret var 😀

Bina
Sedan början på Augusti var tanken att våra små bin skulle få mumsa på rödklöver men de har precis bara lyckats få in tillräckligt med nektar för  överleva.
Tyvärr har några samhällen inte varit starka tillräckligt och vi har fått slå ihop flera stycken och några drottningar har tom dött.

Jag har pratat med några biodlar kollegor och det verkar tufft på många fronter, vi alla gör vad vi kan för att våra små vänner skall nu kunna överleva till nästa år.

September.
Satsningen på att låta bina stå kvar på rödklöver gick inte bra. Vädret gjorde att de fick inte in så mycket nektar, den som fanns har de använt för att överleva.
Att vi sedan inte ens kunde köra ut till dem gjorde inte saken bättre.

Så fort det har funnits tillfälle så har vi hämtat hem skattlådor (mestadels tomma) och ställt iordning bikuporna för vintern.
Vi har även behandlat med myrsyra mot en parasit som heter varroa. Detta är normalt för oss i denna ändan av Sverige.
Alla bikupor har även invintrats (får foder inför vintern)

Kvar är nu att gå genom alla lådor i jakt på den ev lilla honung som kan finnas där.

Framöver
Just idag skiner solen och det känns skönt ute.
Vi ska kontrollera alla våra samhällen igen och ge mer foder till de som behöver.

Jag var ute och kolla de solitärbi bon vi installerat och de flesta är bebodda, så jag är glad att vårt arbete med vår närmiljö ger resultat.
Vi har även fått fler lantbrukare att förstå nyttan av att lägga ut halmbalar så nästa år kommer det ut ännu fler. Jag har även fått löften om att fler diken och åkerkanter skall bli blomsterprydda till nästa år.

Nu hoppas jag inom snar framtid kunna presentera slutresultatet för 2017 års säsong och ni kan börja hämta ut den honung som finns.

Så, till nästa gång, ha en fantastisk höst!

 

Du hittar oss på https://www.facebook.com/borlundabigard och om du inte redan har gillat sidan, så klicka in där.

Borlunda Bigård
Ola Dahlbäck

Borlunda Bigård – Utmärkt Skånsk Honung