Andelsinfo Maj -18

Biuppdatering från Borlunda Bigård

 

Hej,
månadens uppdatering om arbetet i våra bigårdar..

Vet inte riktigt vad som hände med våren.
Från att varit lite småkyligt så vaknade vi en morgon i Maj och sommaren hade kommit.
Allt blommade samtidigt. Ingen ordning utan pang-på bara och så var sommaren här.

Rapsen gick från små gröna plantor till massiva gula fält på nolltid.
Det var knappt vi hann med att få ut allt på plats.

Men underbar månad, det är så här jag älskar att få jobba ute. Vissa dagar (ganska många faktiskt) så har jag klockat in 14 timmar per dag.
Känns i kroppen och är skönt för själen.

Dock så är det andra tråkigheter som gjorde att vi oxå fick lägga ner mer tid än bara den snabba sommaren värmens ankomst.
Sammanställer de tråkigheterna sist.

Bina
Maj är normalt den månad där våren ska komma smygande och man har gott om tid för alla vårmoment. I år hoppades våren över och vi kom in i högsommar direkt.
Underbart, men lite överraskande, bisamhällena fick hur mycket blommor som helst att besöka och drottningarna stiftade för fullt.
Som biodlare var det svårare att hinna med, vi kollade alla samhällen ordentligt, utökade bikuporna, flyttade på pollinering, letade drottningceller….
Pust. Roliga utmaningar.

 

Maj
Detta var så långt ifrån en ”normal” Maj månad vi kunde komma.
Mycket roligt men även tråkigheter.
Efter Aprils snabba genomgång av samhällena så är det nu vi går mera noggrant genom och kollar våra samhällen.
Vi kontrollerar bla att drottningen stiftar ordentligt, att det finns ägg och yngel i olika stadier och att det inte finns synliga sjukdomar.
Det var roligt att konstatera att nu har alla kommit igång och den stödfodring vi satte in i April verkar ha hjälp till.

Vi har haft många funderingar och diskussioner om varför vi haft så stor vinterdöd i år och kan konstatera att det drabbat flera biodlare i år. Hörde om en kollega som blivit av med flera hundra samhällen.

Vi förstärkte med nya samhällen utifrån för att få in ”nytt blod” och det ingår i våra avelsplaner.
Dock så hade många samhällen utvecklas explosionsartat och förberedde svärmning så mitt i allt ”normalt” vårarbete fick vi även jobba preventivt med svärmförhindrande. Så det blev att även göra avläggare i dessa veckor.
Ursprungliga planen med avläggare till midsommar fick alltså kompletteras något 🙂

Skattlådor har åkt på i rasande fart och vissa kupor hamnade på 8 lådor redan nu och bina har dragit in mycket nektar från rapsen.

 

Framöver
Till juni så skall rapsens honung in och slungas och Juni är oxå den månad när vi ska göra de avläggare som skall bli till produktionssamhällen nästa år.

Ev så ska vi flytta från raps till klöver, beroende på väder. Som det ser ut nu så kommer rapsen att blomma över rekordsnabbt.

 

Tråkigheter
Som jag skrivit i en annan artikel så var det under Maj månad någon som besökte oss och inte kunde skilja på mitt och ditt.

Vi var en av de drabbade av stölder och för oss var det 4 bigårdar som drabbades och 43 samhällen som försvann. Däribland 12 stycken från andelsbigården.
De tog från oss inte bara hopp och glädje utan bi, bikupor, benställningar till bikupor och all den rapshonung som våra bin dragit in.
För mig personligen är det en ekonomisk katastrof och ett hårt slag mot den trygghetskänsla och tro jag har på våra medmänniskor.

Det har inneburit en hel del extra arbeta som jag inte alls hade räknat med och en ändring i årets ”bi-plan”.

Jag har köpt in en del nytt material, snickrat ihop nya benställningar, gjort extra avläggare och köpt in drottningar till dessa avläggare. För att detta skall vara möjligt så har jag fått arrangera om i andelsbigården (som är kvar) och omfördela så gott det går för att få ihop tillräckligt med bin.

Jag känner mig inte som en deprimerad person utan försöker hitta glädjen och möjligheter i alla utmaningar, dock är detta en av de svåraste stunder jag haft. Jag tänker inte ge upp eller vika mig utan försöker hitta lösningar för att få detta till att vända till något positivt.

Till nästa månad hoppas jag på roligare nyheter.

 

Så, till nästa gång, ha en fantastisk ”vår”.

 

Du hittar oss även på https://www.facebook.com/borlundabigard och om du inte redan har gillat sidan, så klicka in där.

Borlunda Bigård
Ola Dahlbäck

Borlunda Bigård – Utmärkt Skånsk Honung