Andelsinfo Juni -18

Biuppdatering från Borlunda Bigård

 

Hej,
en liten solig update från arbetet i våra bigårdar..

Jag tror att jag prickade in de 2 varmaste veckorna hitintills med att jobba med bina. När det är 30 grader i skuggan så är det svettigt i en bidräkt. Nu finns det en del att göra på gården oxå i förberedelser så ett dopp i ån eller  två hinner man med 😉

Värmen är här och med den, torkan. Våra bin drar in vad de kan men jag börjar bli orolig för resten av sommaren om det fortsätter så här, allt kommer att blomma över för snabbt och vi kommer förmodligen att behöva stödfodra i slutet av sommaren.

Klövern är i gång och vi står på nya fält.

 

Bina
I Juni så brukar det vara slungning av rapshonung, avläggare på gång och eventuellt hålla koll på svärmning. Så även i år, men allt på en gång. Det går väldigt fort i år, rapsen blommade ut väldigt snabbt, nästan så klövern inte hade startat ordentligt. Vi flyttade till ett bevattnat klöverfält där vi hoppas att våra små bin ska få det gott.

Det är massor av yngel i kuporna och några samhällen är väldigt sugna på att svärma. Dock är det bara ett samhälle som svärmat hitintills (det hade jag missat i kollen). Bina är supermysiga och såå fokuserade på att flyga in nektar och pollen. Går alldeles utmärkt att gå i bigårdarna i t-shirt.

 

Juni
Allt känns i år väldigt intensivt och kort. Lägger ner mycket tid på att ”fixa och dona” med bina för att skapa så ultimata förutsättningar som möjligt.
Speciellt nu när vi har fått försöka optimera honungsproduktion samtidigt som jag försöker ta igen den stora förlusten i våras.

Den honung som fanns har vi nu tagit hem, slungat och tappat på burk, den kommer att finnas klar att hämta under Juli månad för de som önskar det.

Jag har försökt omfördela de kvarvarande bikuporna som jag hade kvar efter stölden och se till att de starkaste fått dra in honung och samtidigt göra avläggare.

Hela paddocken hemma på gården har varit full av avläggare som vi förberedde och sedan tillsatte de nyinköpta drottningarna till.
De kontrollerades för parning och sedan blivit utplacerade.

 

Framöver
Under juli så kommer vi hålla noggrann koll så inga samhällen svälter och ev då får stödfodra. De minsta avläggarna skall till en egen bigård och fodras.
Juli kommer det oxå bli slutskattning som det ser ut nu. De flesta klöverfälten har bara någon vecka blomning kvar sen är det över för i år.
Då kommer det bli en slungning till.

Så, till nästa gång, ha en fantastisk sommar.

 

Du hittar oss även på https://www.facebook.com/borlundabigard och om du inte redan har gillat sidan, så klicka in där.

Borlunda Bigård
Ola Dahlbäck

Borlunda Bigård – Utmärkt Skånsk Honung