Andelsinfo April -18

Biuppdatering från Borlunda Bigård

 

Hej,
månadens uppdatering om arbetet i våra bigårdar..

Det är fantastisk vad det kan blåsa i Skåne. Hemma på gården har delar till de nya bikuporna i år flugit över hela gården.

April har haft några sköna soliga dagar och vi har haft mysiga stunder i solen. Fortfarande kallt men nu börjar det ”riktiga” biarbetet.

 

Bina
April har varit bra för kontroll av samhällena, förra månaden var jag bara ute och lyssnade på samhällena via flustren men nu har jag haft möjlighet att öppna och kolla. Det har varit väldigt kallt vissa nätter och varmt på dagarna så våra små vänner är nog lite förvånade.
Det som är väldigt tråkigt med detta är att de samhällen som är lite svaga klarar inte av att hålla värmen när de löser upp vinterklotet. En annan fara är att de kurar ihopa sig och inte rör sig över till där maten finns och så svälter de istället.

 

April
Så, vad hände i April?
Jo, det var faktiskt riktigt varmt (18grader) några soliga dagar och då passade jag på att öppna och kolla hur samhällena mådde.
Syftet är inte bara att kontrollera, den riktiga vårgenomgången får vänta till det är ordentligt varmt och det finns mat för dem att flyga ut och hämta.
Men denna månaden så gör vi rent till dem, bytar ut bottnar på kuporna, ser till att det inte finns döda bin och eventuellt skiftar plats på lådorna.

Det som gjorde mig väldigt ledsen denna månaden var det stora antalet döda samhällen, de som förra månaden surrat ordentligt var helt tomma i April.
Vi räknar alltid med en viss ”vinterdöd”, men detta var alldeles för mycket.
Något konstigt var på gång.
Jag har resonerat med kollegor och kommit fram till att de samhälle som ”bara” dött ut, utan några tecken på sjukdom, svält eller kyla, har förmodligen stått för nära eller blivit bespruta under förra året.
Vansinnigt tråkigt oavsett.

Så till det positiva, samhällena i andelsbigården är nu kontrollerade.
De som var lite för svaga har fått förstärkning och jag stödfodrar dem så de skall få en bra start på våren och vara redo inför sina pollineringsuppdrag i Maj månad.
Genomgången är snabb för att inte störa för mycket, men de såg bra ut och var väldigt snälla.
Jag glömde tom sätta på mig handskar och kom inte på det förrän jag såg några av bina åka med på min hand.
Dom är underbara att handskas med.

 

Framöver
I maj så är planen att gå genom samhällena ordentligt, byta ut de ramar som behövs, ev stödfodra mer om inte blomningen är igång.
Nästa månad så kommer även första skattlådan (honunglåda) att åka på.
Det blir oxå då som jag flyttar ut dem till de rapsfält som de skall få flyga och hämpa nektar på.
Jag ser så fram emot de varma soliga vårdagarna med arbete vid kuporna.

 

Så, till nästa gång, ha en fantastisk vår.

 

Du hittar oss även på https://www.facebook.com/borlundabigard och om du inte redan har gillat sidan, så klicka in där.

Borlunda Bigård
Ola Dahlbäck

Borlunda Bigård – Utmärkt Skånsk Honung