Vår honung

Borlunda Bigård
Utmärkt Skånsk Honung

Vår honung

Honungen från Borlunda Bigård kallar vi för, Utmärkt Skånsk Honung.

Den kommer från bisamhällen som står runt om Eslöv och är en lokalproducerad produkt. Vi tar noga hand om honungen från kupan hela vägen till butiken. Den lämnar aldrig Skåne under denna process. Hela vår ide bygger på att den skall vara en närproducerad produkt. All hantering sker i våra egna lokaler.

Utmärkt Skånsk Honung är aldrig uppvärmd i temperaturer långt över bikupans egen, har inga tillsatser, den är endast rörd försiktigt till en underbar konsistens där vi gör vårt yttersta för att behålla alla de goda ämnen och smaker som naturligt finns i honung.

Från nektar till honung eller ”från blomma till bord”.
Honung är nektar som bina hämtar från våra blommor. Våra bin får till huvuddelen hämta nektar från ekologiska odlingar i vårt närområde. Bina omvandlar nektar till honung och förvarar den i cellerna i vaxkakan. Bina sänker vattenhalten i nektarn och blir så småningom det vi kallar för honung när vattenhalten är under 20%. När bina slutligen förseglar cellen med ett vaxlock är honungen färdig att skörda.
För att få ihop nektar till ett halvt kilo honung måste bina göra tre till fyra miljoner blombesök. Det motsvarar en flygsträcka på två varv runt jorden.

Nyttoämnen
I honungen finns det mycket som är nyttigt för kroppen. Det är också viktigt att komma ihåg att honung är ett socker som skall användas med förnuft.

Honung upptappad i klarningstank.

Här filtrerar vi bort de sista oönskade partiklarna innan omrörning.

Honungens färg
Färgen på honungen i burkarna beror på vilka blommor bina hämtat nektar från.
Maskros, raps, sälg och hallon ger ljus honung. Ljung och skogshonung ger mörk honung och har en betydligt kraftigare smak än de flesta andra.
Hos oss är det i huvudsak 3 olika sorter under en säsong. Ljus raps honung, lite gulare klöverhonung och en mörk skogshonung.
För oss är det viktigt att inte blanda olika sorter från olika delar av landet eller olika biodlare. Vi försöker alltid bevara nyanserna och smakerna i de lokala sorterna ända fram till matbordet.

Varför har vi inte en försegling på våra honungsburkar?
Förseglingen finns där för som en garanti att burken inte har öppnats av någon obehörig. Problemet som vi ser det är att det inte finns någon försegling som verkligen kan garantera att förpackningen inte öppnats.
Locksigill i form av en pappersremsa över lockkanten ser väldigt prydligt ut, men i vår småskaliga produktion blir kostnaden för detta alldeles för hög. Dessutom är det enkelt att öppna och återförsluta ett sådant locksigill.

Hur förvarar man honungen bäst?
Honung förvaras bäst i mörker vid en jämn och låg temperatur. Skall den lagras upp till ett år så går det bra i kylskåp. Den honung som används varje dag kan gärna vara rumstempererad, vilket gör att smak och aromämnen kommer till sin fulla rätt. Undvik temperaturer över 25°C, då honungskristallerna sakta löses upp och efter en tid blir honungen tunnflytande eller börjar ”separera”, se vidare om gammal honung.

Vad gör jag om honungen är hård?
Hur hård honungen ska vara är individuellt, beror på vilken man frågar. Några vill att den ska vara så mjuk att den går bre på mackan, för andra får honungen inte vara så mjuk att det rinner då man tar en sked till teet.
Vi försöker göra så att konsistensen är len, men fast. Själva gillar vi den när den är ”som smör”. Tycker du den är för hård, kan du värma den försiktigt i ett vattenbad eller några sekunder i mikrovågsugnen. Tycker du att honungen däremot är för mjuk/lös kan du förvara burken svalt, exempelvis i kylskåpet så blir honungen fastare.

Honungsomrörning

Nu är honungen färdig filtrerad och redo att starta omröras.